Viktigt när du väljer påslakan

Ditt val av sängkläder kan påverka både sovrum och sömn på många olika sätt. Några väljer kanske enbart påslakan utifrån utseende, och några väljer utifrån kvalitet och funktion.

Egentligen finns det inga rätt eller fel, allt är en smaksak, men vad många kanske inte tänker på är hur mycket valet av material faktiskt påverkar sovkomforten. Det betyder såklar inte att man behöver kompromissa med det visuella intrycket. 

En god natts sömn bör vara ca 8 timmar, lika lång tid som en hel arbetsdag och just därför är det viktigt att välja sina sängkläder med omsorg, speciellt då dom kan hjälpa dig optimera din sömn. Men vad är då A och O inför ditt köp av nya påslakan, och hur fungerar de olika materialen? 

Några av de vanligaste materialen:

Bomull är det vanligaste materialet på sängkläder och det kommer från naturen. Bomull är slittåligt, behagligt mot huden, hög tvättålighet och det ger en svalkande effekt mot kroppen när det är varmt. Det rekommenderas att man undviker torktumling för att behålla kvaliteten.

Bomullssatin är fina bomullstrådar som är satinvävda vilket ger påslakanen en fin lyster och ger en fantastisk mjuk känsla mot kroppen. För att bomullssatin påslakan ska hålla sig snygga så rekommenderas det att undvika torktumling, och att undvika att tvätta dom tillsammans med frotté. Detta kan nämligen slita på dom fina trådarna och bilda noppor.

Egyptisk bomull är benämningen på en extra fin bomullskvalitet som anses vara finast i världen. Den stora skillnaden är att Egyptisk bomull har längre fibrer på bomullstrådarna och detta ger en mjukare och “lyxigare” kvalitet. Det påminner om bomullssatin till utseendet men kvaliteten utgör en stor skillnad då Egyptisk bomull är mer slittålig och känns mjukare mot huden. Man bör vara sparsam med torktumling för att behålla den härliga kvaliteten.

Microfiber är mjukt, slitstarkt och snabbtorkande.Det är ett prisvärt alternativ till bomullssatin att välja när man köper nya påslakan. Microfiber absorberar inte fukt lika bra som de andra materialen och därför är det också i en billigare prisklass. Microfiber är en borstad polyester och det är inget som rekommenderas om man söker en sval sovmiljö. 

Linne är en naturprodukt som är tillverkat av växtfibrerna från lin. Kvaliteten är behaglig att sova i och linne ger en svalkande känsla när det är varmt så det passar perfekt under årets varmare dagar. Linne är något svårare att framställa jämfört med bomull och därför också lite dyrare. För det lite dyrare priset får du sängkläder som kommer hålla sig snygga och se så gott som nya ut även efter en lång tids användning. 

Utöver att välja ett material som är behagligt mot kroppen så bör man alltid: 

-Följa tvättråden som står på produkten. 

-Undvik sköljmedel, då det sliter på fibrerna.

-Helst låta sängkläderna lufttorka.

-Blanda inte färger i tvättmaskinen för att undvika missfärgningar. 

-Blötlägg gärna dina påslakan i 24 h innan första tvätt. Speciellt dom med mörk färg då det hjälper dom att behålla mer av sin färg, men det är också till fördel för fibrernas kvalitet. 


Home-tex har specialiserat sig inom påslakanset och står alltid klar till att vägleda dig till en produkt som passar precis dina behov.